• HVOL niet blij met zonnepanelen in 'stadsgezicht'
  • HVOL niet blij met zonnepanelen in 'stadsgezicht'

HVOL niet blij met zonnepanelen in 'stadsgezicht'

17-2-2020 | HVOL vindt energie opwekken in buitenwijken meer voor de hand liggen
LeidenZonnepanelen vastschroeven op daken van historische panden die vanaf de straat zichtbaar zijn, schaden het beschermde Leidse stadsgezicht. "Daar zijn we dus niet blij mee’’, aldus bestuurslid Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Hij reageert daarmee op plannen van de gemeente om extra panelen toe te staan in onder meer de binnenstad.

In het Leidse centrum en de oude wijken daar direct omheen, zijn zonnepanelen nu ook al toegestaan. Als ze maar niet op een dak of gevel zijn gemonteerd die vanaf de straatkant te zien is. Want dan verstoren ze het historische karakter.

Vorige week kwam bouwwethouder Fleur Spijker (D66) met een verruiming van de regels. Het stadsbestuur wil dat er veel meer zonnepanelen komen, liefst op elk dak. Op monumenten blijft het verboden, maar op veel meer daken en gevels dan nu het geval is, worden de energie-opwekkers toegelaten.
Daar is de HVOL buitengewoon ongelukkig mee en dat gaat de organisatie in een brief aan burgemeester en wethouders ook laten weten. ,,Dat verduurzamen wat de gemeente wil, is prima. Maar zonnepanelen in de binnenstad en de Professorenwijk zorgt voor een onevenredige schade aan het beschermd stadsgezicht’’, aldus Kramer.
Volgens hem zijn er ruim voldoende alternatieven. ,,De energiewinst die het oplevert, is beperkt. En als je weet dat nu nog steeds maar op vijf procent van de daken zonnepanelen liggen, dan valt er in de hele stad nog veel winst te behalen. Leiden wil bijvoorbeeld ook van het gas af en wijst daarvoor Zuidwest als eerste aan. Logisch; in zo’n grote buurt levert dat ook direct veel op.’’
Kortom, begin eerst in de nieuwbouwbuurten voordat de binnenstad eraan moet geloven, luidt de suggestie van HVOL. Zonnecollectoren zijn al lang niet meer alleen als rechthoekige panelen te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld ook dakpannen die zonne-energie kunnen doorgeven. ,,Wacht die ontwikkelingen even af, is onze suggestie.’’

Of Spijker en de gemeenteraad vatbaar zijn voor de kanttekeningen van HVOL wordt later dit voorjaar duidelijk als de nieuwe regels rond zonnepanelen aan de orde komen.

Bron LD 17-2-2020