• Foto's pr Erfgoed Leiden en Omstreken

Hulp gevraagd: Samen geschiedenis Corona schrijven

Erfgoed Leiden en Omstreken bouwt aan een digitaal archief over de gevolgen van het Coronavirus. Het virus heeft een ongekende invloed op ons dagelijks leven. Om samen deze geschiedenis vast te leggen roepen wij de hulp in van alle inwoners van Leiden en omstreken.

Voor het Corona-archief zoeken we materiaal over opmerkelijke en bijzondere momenten vanaf half maart 2020. Dit materiaal kunt u digitaal aanleveren via onze website.

Geschiedenis schrijven
“We willen deze periode vastleggen - hoe voelde het, klonk het, smaakte het?’, aldus Ariela Netiv, directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken. De meeste mensen zullen zich deze uitzonderlijke periode nog lang herinneren: de sluiting van de terrassen langs de Nieuwe Rijn, de stille boulevard in Noordwijk, de lege schappen bij de Lisser supermarkt of de erehaag bij een begrafenis. Maar ook het niet-naleven van de maatregelen, zoals de bezoeken aan de bollenvelden. Daarnaast zijn sociale initiatieven ontstaan met grote samenhorigheid om elkaar te helpen. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar ook worden er briefkaarten gestuurd en pamfletten opgehangen in winkels. Deze informatie is het bewaren waard en vormt straks de herinnering voor later en een stukje historie voor de nieuwe generaties.

Voorbeelden
Het gaat om al het materiaal dat een beeld geeft van de invloed van het coronavirus op ons dagelijks leven. Denk aan: Foto’s van informatieborden, spreuken op straat, filmpjes van solidariteitsacties. Het materiaal kan bestaan uit foto’s, filmpjes, posters, flyers en misschien houdt u wel een dagboek bij.

Inleveren materiaal
Beschrijf wat er te zien is op uw foto, film of materiaal, waar en wanneer genomen of gemaakt, als u weet wie op de foto’s staat is dat heel zinvol. Kortom, hoe meer informatie u aanlevert hoe interessanter het is voor de onderzoekers in de toekomst.

Heeft u vragen? Mail naar corona@erfgoedleiden.nl of stuur uw informatie op via www.erfgoedleiden.nl/corona