•  Rinny E. Kooi legt aan Vrienden van het Singelpark uit hoe bijzonder taxus Jan is. © Foto Hielco Kuipers

Rinny Kooi geeft 'Leidse taxus’ naam Jan

16-11-2019 | Misschien dertig jaar geleden al, het exacte jaar weet hij het niet meer, ontdekte de Boskoopse kweker Herman Geers een vreemde zaailing onder een taxus in zijn kwekerij. Met een geoefend oog stelde hij vast dat het een mutant was, want in tegenstelling tot de gewone groene taxus bleek de zaailing naalden met gele randen te hebben.

De bekende Leidse bioloog Rinny E. Kooi, die sinds 2015 ’botanisch curator’ van het Singelpark is, kreeg de boom vorig jaar van Geers, en gaf hem een plek in het Plantsoen. ,,Wij kweken dwerg- en miniatuurplantenen voor kleine tuinen’’, was zijn verklaring gisteren tijdens de officiële naamgeving van de mutant. ,,Hij werd te groot voor onze kwekerij.’’

Na overleg met prefect Paul Kessler van de Hortus botanicus besloot Kooi tot de naam ’Leidse taxus’, Taxus baccata Lugdunum-Batavorum. Hij is uniek, maar Kooi hoopt dat het mogelijk is om hem te vermeerderen door er stekjes van te nemen.

Het is in Leiden traditie dat taxussen mensennamen krijgen, sinds de geschiedenis met ’Titus de taxus’, die uit de tuin van het bestuursbureau van de Universiteit weg moest omdat hij te groot was (en die later werd omgedoopt tot Titia, omdat zij een vrouwtje bleek). De nieuwe taxus is ’van Leiden’ en daarom koos Kooi voor hem de voornaam Jan.

Bron: Leidsch Dagblad