• Nizar Rohana
  • Nizar Rohana
  • Nizar Rohana

Nizar Rohana

Nizar Rohana het combineert de virtuositeit in frisse hedendaagse composities met behoud van de authentieke taal van het ud.Al een paar edities van Kunst over de Vloer probeer ik meer wereldmuziek te programmeren. Ik ben bijzonder trots dat ik deze keer Nizar Rohana kan presenteren. Nizar Rohana is een Palestijnse ud-speler die tegenwoordig woont in Nederland. Nizar word wereldweid geroemd voor het combineren van virtuositeit in frisse hedendaagse composities met behoud van de authentieke taal van het ud.

Nizar Rohana werd geboren in het dorp 'Isifya op de berg Karmel in de buurt van de stad van Haifa. Zijn vader speelde op diverse gelegenheden ud en zijn moeder vergezelde hem op percussie. Al vanaf jonge leeftijd speelde Rohana muziek, toen hij de ud leerde bespelen was hij 13 was.

Nizar houdt zich vooral bezig met het ontwikkelen van hedendaagse composities, geïnspireerd door Bach, Mozart, Beethoven, Chopin en Brahms tot aan Tanburi Cemil Bey, Kemani Tatyus Efendi, Muhammad Al -Qasabji en Mohammed Abdel Wahab. Sinds enige tijd richtte hij zijn werk vervolgens op de muziek van de grote Egyptische componist Muhammad Al-Qasabji, waarmee hij zijn Master's degree in 2006 afrondde.

Sinds september 2013 is Rohana in Nederland gevestigd en promoveert op improvisatie en compositie in solo-uitvoering aan de Universiteit van Leiden voor Creatieve en Podiumkunsten. In 2015 werd Rohana door de vermaarde Nederlandse bassist Tony Overwater uitgenodigd om deel te nemen aan de muziekopnamen voor de recente IKON-documentaire serie 'Om de Oude Wereldzee', gebaseerd op de reizen van de Nederlandse politicus Abraham Kuyper. In 2016 vormden Overwater en Rohana samen met de Nederlandse klarinettist Maarten Ornestein het Madar Ensemble; Tunesische violist en altviolist Jasser Haj Youssef en de Jordaanse percussionist Nasser Salameh. Hun debuutalbum zal in mei 2019 verschijnen.

http://www.nizarrohana.com/