• Ode aan de zonneboiler

Ode aan de zonneboiler

Stel je voor: je staat onder de douche, heerlijk warm water plenst op je body, en je voelt je happy. Al dat water is verwarmd door de zon. Er komt geen gas of elektriciteit aan te pas. Summertime and the living is easy….

Dit tafereeltje duurt in mijn huis de hele lente, zomer en vroege najaar. Oorzaak is de zonneboiler die al 16 jaar op het dak ligt. Het is een eenvoudige installatie: een collector op het dak en een voorraadvat op zolder. De collector zet zonlicht om in warmte. Die wordt in een goed geisoleerd voorraadvat via een koperen spiraal afgegeven aan tapwater. Dat voorraadvat staat naast de cv ketel want die moet het tapwater naverwarmen als de zon in de maanden met de ‘r’ in de naam eventueel onvoldoende kracht heeft om het voorraadvatwater tot 60 graden of meer op te warmen.

Het loopt al 16 jaar op rolletjes. Het apparaat bespaart heel veel gas en dus heel veel CO2 uitstoot. Een zonneboiler is bepaald klimaatvriendelijk. Per jaar scheelt het 100 kubieke meter (tweepersoonshuishouden) tot 150 kubieke meter aardgas.(meerpersoonshuishouden). Wij zijn thuis met z’n tweetjes, dus dat scheelt in 16 jaar iets in de geest van 1.600 m3 aardgas, dat is een hoeveelheid gas die meer is dan we nodig hebben om ons huis een jaar lang royaal en van top tot teen warm te stoken. Naast klimaatvriendelijk is een zonneboiler dus ook goed voor de portemonnee. Als ik onder de douche sta denk ik altijd: “heerlijk, water gratis verwarmd door Moeder Natuur”. Acht maanden per jaar, gemiddeld!

Door Floris Wouterlood