•  Op de trouwfoto ziet u de joodse moeder en haar eveneens joodse man

Zoektocht: naar halfbroer of halfzus

In 1942/’43 beviel Reizla Silberberg-Goldfarb van een dochter of zoon. Zij woonde toen met haar man ondergedoken op de Zoeterwoudsesingel (huisnummer onbekend). Het kind werd, gezien de situatie, direct afgestaan aan een predikant(?) of arts(?).
Wolf van den Hoek en zijn broer zijn opzoek naar hun mogelijke halfbroer of halfzuster en kunnen alle hulp gebruiken.

Dit is wat Wolf van den Hoek weet.
"Pal na het maken van deze foto in juli 1942 zijn mijn moeder Reizla Silberberg-Goldfarb en haar man Richard Heinz Silberberg vanuit Den Haag naar de Zoeterwoudsesingel gevlucht. Daar verbleven zij illegaal. Zij noemde zichzelf Johanna en hij gebruikte waarschijnlijk zijn Duits klinkende voornaam Heinz. Hij deed zich voor als niet-joodse Duitser (hij kwam oorspronkelijk uit Duitsland). Hij ging als broodbezorger werken bij een zogeheten ‘foute’ Leidse bakker. Overigens was de vrouw van die bakker niet ‘fout’.
Tot hun grote leedwezen waren zij ooggetuigen van het leeghalen van het Leids Joods Weeshuis in de Roodenburgerstraat door de Duitsers in maart 1943."

Ik noem de data van hun trouwen en de catastrofe van het Leids Joods Weeshuis, omdat zij toen zeker op de Zoeterwoudsesingel (huisnummer onbekend) verbleven, maar het kan ook zijn dat zij daar nog langer ‘gewoond’ hebben.

Halfbroer of halfzus
“Nu kom ik tot de kern van mijn verhaal. Mijn moeder kreeg tijdens deze Zoeterwoudsesingel-periode een baby, die ze gelijk heeft afgestaan aan de arts of mogelijkerwijs aan een predikant.
Mijn moeder en haar toenmalige man (Heinz) kwamen uiteindelijk in Auschwitz terecht. Mijn moeder overleefde dat, maar haar man niet.
Kort voor haar dood vertelde mijn moeder mij over het afgestane kind. Dat betekent dat mijn broer en ik een halfbroer of halfzuster hebben. Mogelijk leeft die nog en woont heel misschien zelfs in Leiden."

Wij zijn op zoek naar onze halfbroer of halfzus.
"Wilt u onze helpen bij deze speurtocht? Weet u meer? Reageer dan graag op dit bericht via de webredactie of via onderstaand reactieformulier. Wij hopen met uw hulp een stapje verder in onze zoektocht te komen."