• De onderzoekstenten van Romeinse vicus aan de Rijn. Foto vrij te gebruiken met bronvermelding: Romeinse vicus aan de Rijn
  • De onderzoekstenten van Romeinse vicus aan de Rijn. Foto vrij te gebruiken met bronvermelding: Romeinse vicus aan de Rijn

Romeinenweek in Matilo: 5 t/m 12 mei

In de Romeinenweek van 5 tot en met 12 mei kun je in Park Matilo in Leiden meehelpen met het onderzoek naar de Romeinse vicus. In de onderzoekstent onderzoeken archeologen Romeinse vondsten uit Leidse bodem.

Precies waar het Romeinse fort met zijn kampdorp (vicus) 2000 jaar geleden stond. Op zondag 5 mei om 12 uur opent wethouder Martine Leewis de onderzoeksTENT. Iedere dag tussen 11.00 en 16.00 uur kun je zelf meedoen met het onderzoek naar het Romeinse kampdorp en de TENToonstelling bekijken. Er zijn leuke workshops, Romeinse demonstraties, lezingen, rondleidingen en een speurtocht.

Voorproefje
Wil je alvast een voorproefje, kom dan op zaterdag 4 mei naar de tent op het Stadhuisplein in Leiden (11.00-16.30 uur).

Vicus
Aan de rand van Leiden bij de huidige wijken Roomburg en Meerburg lag het Romeinse fort Matilo met daaromheen een kampdorp of vicus. Hier bloeide een kleine samenleving, waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden, waar eettentjes, bars en winkels te vinden waren.

Kom kijken en help mee
Archeologen onderzoeken met stagiairs van Erfgoed Leiden in de onderzoeksTENT wat er bij oude opgravingen uit de grond is gekomen. Romeins aardewerk, dakpannen, dierenbotten en andere vondsten vertellen ons van alles over een uniek stukje geschiedenis. Wie woonden in de vicus, wat deed men er en zijn er nog sporen te vinden van de soldaten uit het fort, of van hun vrouwen en kinderen? Bij de onderzoeksTENT ligt ook een speurtocht voor je klaar. Het is geschikt voor alle leeftijden, gratis, je kunt zonder afspraak komen.

Programma
Op zondag 5 mei zijn er Romeinse ambachtslieden aan het werk, een smid, een koperklopper en een leerbewerker. Er zijn inloop workshops over heilzame kruiden en hun toepassingen in de Romeinse tijd, en over het maken van kruidenthee en zalfjes. Na de opening wordt het nieuwe boekje over de kruiden uit de Historische Tuinen Matilo gepresenteerd. Om 14 en 15 uur is er een korte lezing door Jona Lendering over de Romeinen in Nederland n.a.v. Bevrijdingsdag. En er zijn rondleidingen. Op de laatste dag, zondag 12 mei, vieren we Romeinse Moederdag met een lezing ‘De vrouw achter de soldaat’ door Carol van Driel-Murray om 14 en 15 uur, en inloop workshops Romeinse geldbuideltjes maken en kijken bij een Romeinse pottenbakster.

Meevaren vanaf Stadhuisplein
Op zaterdag 11 mei om 11 uur en 14 uur vaart er een boot met een Romeinse verteller aan boord heen en weer vanaf het Stadhuisplein naar Matilo. Bijdrage per persoon 2,50. In Park Matilo is er aansluitend een rondleiding.

Locatie

  • Park Matilo in Leiden: entree de Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug of de Wierickestraat bij Buurtcentrum Matilo of vanaf de Besjeslaan.  
  • Parkeren: Parkeerplaats Willem van der Madeweg.
Informatie vind je op
Het project Romeinse vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Ontsloten Verleden.