• Portretten van Sophie Vrolijk

Portretten van Sophie Vrolijk

Van 3 september tot 29 oktober is in De tuin van de smid het werk van Sophie Vrolijk te zien. Sophie Vrolijk is  portretschilder, tekenaar en ontwerper. Ze heeft een fascinatie voor de realiteit in combinatie met de schoonheid van imperfectie.

Na haar opleiding mode- en vormgeving aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, heeft zij zich naast het ontwerpen van mode, toegelegd op haar ontwikkeling als beeldend kunstenaar. Met daarin sterke voorliefde voor portretten van mens en dier. In haar portretten in opdracht zoekt zij al tekenend en schilderend naar de persoonlijkheid van het model.
De serie portretten die bij de Tuin van de smid geëxposeerd worden van 3 september tot 29 oktober 2018 gaan over de schoonheid van de imperfectie. Soms onbevangen, soms geforceerd laten zien wie je bent, een eigenzinnige plek in de wereld in te nemen. Bespiedend vastgelegd op doek door iemand die in die kwetsbaarheid de kracht en de schoonheid ziet. Het vrije werk van Sophie Vrolijk heeft altijd de toon van realisme in combinatie met een zekere vervreemding van de mens.
Door haar persoonlijke ervaringen met de ziekte dementie die bij haar oma genadeloos toesloeg heeft zij zich de laatste tijd specifiek toegewijd aan het portretteren van mensen met dementie. Zij wil het uiteenvallen van de persoonlijkheid, de opgedrongen verwarring door de dementie vastleggen om hen zo een nadrukkelijk bestaansrecht te geven. Pijnlijk, maar zacht vastgelegd.
Karakteristiek voor Sophie Vrolijk haar tekenwerk is de helderheid van het totaal beeld, verstilde fijne lijnen, de invloed van mode en een versimpelde achtergrond met vaak maar een aantal kleuren. Haar schilderwerk kent de zelfde helderheid, maar heeft door de gelaagde opbouw met olieverf altijd een zekere diepte en samensmelting van de kleuren.
Sophie heeft haar atelier bij de Haagweg 4 in Leiden.
Deze expositie komt voort uit een samenwerking met Monique Holswilder van WOW, Duurzaam Design. Voor meer info over (kopen van) het werk, neem contact op met Monique.

Op de dagen dat de zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin van de smid: 071 - 7501796.

Expositieadres: De tuin van de smid, Polderpad 8, 2322 LB Leiden - www.detuinvandesmid.nl