• Als muren spreken

Als muren spreken

Op 9 juni 2018 lanceertde het Taalmuseum in samenwerking met Stichting TEGEN-BEELD de nieuwe tweetalige website voor en over de muurgedichten van Leiden.

Op de nieuwe site zijn alle gedichten te beluisteren, is informatie te vinden over de dichters, de gedichten zelf en worden fiets- en wandelroutes aangeboden. Voor de nieuwe website zijn stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman op zoek gegaan naar verhalen bij de gedichten. Wat betekenen de muurgedichten voor Leiden? De mooiste verhalen zijn van 9 juni tot en met 15 juli te zien en te horen op de tentoonstelling Als muren spreken bij Old School op Pieterskerkhof 4A te Leiden. Bezoekers kunnen hier ook hun eigen verhaal achterlaten. De lancering wordt opgeluisterd door een ‘tegendraadse’ theateract van Kuiper en Berbee. Meer informatie: taalmuseum.nl/muurgedichten

Taalmuseum maakt nieuwe website Muurgedichten
In 1992 werd Leiden verrast met het eerste muurgedicht. Inmiddels zijn verspreid over de stad meer dan 100 muurgedichten in meer dan 30 talen te vinden. Om deze verzameling te conserveren en toegankelijk te maken, ontwikkelden het Taalmuseum en Stichting TEGEN-BEELD een nieuwe website. Zo’n honderd vrijwilligers, studenten, stagiaires, vertalers en andere poëzieliefhebbers zijn sinds de zomer van 2017 op zoek gegaan naar verhalen en informatie over de muurgedichten. Zij deden uitgebreid onderzoek naar de dichters, spraken de gedichten in en ontwikkelden wandel- en fietsroutes. Het resultaat is een zeer complete website met een unieke verzameling poëzie. De komende tijd wordt de website nog uitgebreid met educatief materiaal en verhalen van inwoners en bezoekers van Leiden.

Tentoonstelling Als muren spreken
Stadsfotograaf Patricia Nauta, theatermaker Erik Siebel en filmmaker Leendert Beekman zijn op zoek gegaan naar stadsverhalen over de gedichten. Deze zijn van 9 juni tot en met 15 juli te zien en te horen op de tentoonstelling Als muren spreken bij Old School op het Pieterskerkhof in Leiden. De tentoonstelling vertelt in woord en beeld het verhaal over de muurgedichten, de stad en de taal. Bezoekers kunnen hier hun kennis over de muurgedichten testen en hun eigen verhaal over de muurgedichten achterlaten.

Fiets- en wandelroutes
Op de nieuwe website zijn diverse muurgedichtenwandelingen te vinden geselecteerd op thema. Daarnaast zijn twee fietstochten langs de muurgedichten buiten de singels opgenomen. Gedurende de periode van de tentoonstelling is een quiz verbonden aan de fietstocht, de antwoorden van de quiz zijn te vinden op de nieuwe website. Op de locaties van BplusC in de Merenwijk en de Stevenshof en bij Old School ontvangen deelnemers een kleine attentie bij het inleveren van de (goede) antwoorden.