• Lammenschans in beeld voor danstent

Lammenschans in beeld voor danstent

De gemeente Leiden heeft de Lammenschansdriehoek aangewezen als een van de twee plekken waar een danstent mag komen. Aldus een bericht in het Leidsch Dagblad van 15 maart.

Uit een enquête van GroenLinks bleek twee jaar geleden dat een groot deel van de Leidenaren vindt dat er te weinig plekken zijn om te dansen. Naar aanleiding daarvan werd het plan 'Let's Dance' van de partij door de gemeenteraad aangenomen. Hierin werd verzocht om plekken aan te wijzen waar een danszaak mag komen. Bij de Lammenschansdriehoek en het Energiepark kan straks een club, discotheek, uitgaansconcept, feestcafé, partycentrum of karaokebar komen.
"De daadwerkelijke invulling hangt af van wat de ontwikkelaar voor ogen heeft", zegt een gemeentewoordvoerder. "We zijn heel blij dat er nu echt iets gebeurt", zegt GroenLinks-raadslid Ashley North. “De danslocaties waren de afgelopen jaren juist ingeperkt door de gemeente. Dit nodigt uit om te kijken of er rendabele clubs opgestart kunnen worden."
Daar heeft Richard Neuteboom van A2E Events een hard hoofd in. Al jaren organiseert hij dansfeestjes in Leiden zoals ‘I wanna dance’ en in het verleden Leiden ‘Loves the 90s’. “Ik zou er niet aan beginnen. Ik vraag me af of er überhaupt nog behoefte is aan een discotheek. In Casa heeft het ook niet gered, dus ik denk dat het een moeilijke zaak wordt." Ook In Casa-eigenaar Leo Kamphucs denkt er zo over. Zijn danssaIon aan de Lammermarkt sloot eind 2014 de deuren. Volgens hem is het gesubsidieerde poppodium Gebr. de Nobel hier debet aan. “De concurrentie is niet eerlijk. Er worden daar 150 dansavonden per Jaar georganiseerd. Andere organisatoren zullen het zwaar krijgen."
Er is wel degelijk vraag naar extra plekken waar gedanst kan worden, vermoedt North van GroenLinks. ,”Niet zoals discotheken in de jaren '90, maar van andere aard. Bijvoorbeeld een loungedub met de mogelijkheid om te dansen." Met de aangewezen plekken is hij tevreden. “Bij Lammenschans wonen veel starters en studenten, het is een mooie plek om een dansgelegenheid toe te staan."
Ook het Energiepark waar projectontwikkelaar MeyerBergman Erfgoed Groep plannen heeft voor een cultuur- en horecacomplex, ziet hij als een goede locatie. “Het heeft een industriële look, het is een mooie plek.” Of de projectontwikkelaar daar ook zo over denkt?
"Een dansplek zit niet in ons plan", zegt Maya Meijer Bergman. “Maar dat neemt niet weg dat we het niet gaan doen. Ik vind het een leuk idee."

Bron: Leidsch Dagblad van 15 maart 2018