• Lies Schouten

Lies Schouten

'Nu ik kan kiezen, doe ik alleen leuke dingen'

In gesprek met Lies Schouten, vrijwillige duizendpoot in mensenwerk.

Mensen helpen zelfstandig te blijven, dat staat in het vrijwilligerswerk van Lies Schouten voorop. Om de afwisseling erin te houden, combineert ze verschillende vrijwilligersjobs met elkaar. Ze is ook lid van het Promotie-team “Vrijwillig Actief!”. Dit team, onder anderen bekend van de poster waarop ze gekleed in rode body-warmers op de Koornbrug staan, vertelt uit eigen ervaringen over vrijwilligerswerk. Dit om anderen enthousiast te maken om dit ook te gaan doen.

Lies Schouten (66), woonachtig in de Professorenwijk
“Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je kunt kiezen. Ik hou van afwisseling, daarom doe ik heel verschillende dingen. Het moet niet weer op een vaste baan gaan lijken. Ik ben altijd maatschappelijk werkster geweest. Toen ik met de VUT ging, ben ik allerlei nieuwe dingen gaan doen. Ik heb VOS-cursussen gegeven: Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving. Daarna fietsles voor allochtone vrouwen, compleet met verkeersexamen en een ere-rondje door de stad. Tevens ben ik vrijwilliger bij Home-start. We bieden een helpende hand in gezinnen met kleine kinderen die extra hulp nodig hebben. Je komt daar niet als beroepskracht, het gaat erom dat je naast de ouders staat en ze een steuntje in de rug geeft. O ja, ik doe ook nog huisbezoek aan ouderen, om hen wegwijs te maken in alle regelgeving.
Hoe is hun AOW geregeld, wat er aan ouderenwerk wordt gedaan, hoe ze korting kunnen krijgen voor de trein. Als je het zo bekijkt, is de rode draad in al mijn activiteiten dat ik mensen help om zelfstandig te worden of te blijven”.