• Binnen voorzetraam in een monument, Leiden. Foto: Erfgoed Leiden en Omstreken.

Versoepeling subsidieregelingen maakt isoleren monumenten toegankelijker

10.03.2024 : Goed nieuws: versoepeling van landelijke subsidieregelingen maakt het isoleren van monumenten toegankelijker. Het isoleren van monumenten brengt namelijk vaak hoge kosten met zich mee.

Bestaande subsidieregelingen waren hier doorgaans, tot onvrede van veel monumenteneigenaren, niet geschikt voor. Daar komt nu dus verandering in, waardoor nog meer monumenten verduurzaamd kunnen worden.

Het gaat om de versoepeling van een aantal landelijke duurzaamheidssubsidies (de SVVE, ISDE en DUMAVA-subsidie). Deze bestaan al langer maar bleken helaas vaak niet geschikt voor monumenten vanwege de hoge nieuwbouw isolatiewaarden.

Isolatiewaarden naar beneden gebracht
Isolatieglas, voorzetramen en gevel-en dakisolatie. Vandaag de dag zijn er verschillende mogelijkheden om te isoleren. Alleen is dit niet altijd zo simpel bij een gemeentelijk -of rijksmonument. Zo past glas met een bepaalde minimale isolatiewaarde (waarvoor subsidie beschikbaar was) niet altijd in de bestaande ramen en deuren van veel monumenten. Of maken bestaande lambriseringen, aansluitingen of goten bij gevels en daken het onmogelijk om de gewenste isolatiedikte toe te passen. Door de versoepeling van deze waarden, komen de meeste monumenten nu wel in aanmerking voor een subsidie.

Met terugwerkende kracht subsidie aanvragen
Heb je in 2023 isolerende maatregelen laten doen in jouw monument? Dan is het mogelijk om met terugwerkende kracht alsnog aanspraak te maken op de subsidieregeling.

Erfgoed Leiden en Omstreken denkt graag mee
Woon je in de gemeente Leiden of Leiderdorp en wil je weten wat de mogelijkheden zijn om een gemeentelijk- of rijksmonument te verduurzamen? Heb je vragen over de subsidieregelingen en wil je weten of jouw monument hiervoor in aanmerking komt? Erfgoed Leiden en Omstreken helpt je op weg met kosteloos advies. Zowel voor huiseigenaren als voor eigenaren van gebouwen met een monumentenstatus. We adviseren niet alleen bij isolatiemaatregelen. Ook denken we graag mee over duurzame installaties en de mogelijkheden van energieopwekkingssystemen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt!

Let op: momenteel adviseren wij enkel voor de gemeentes Leiden en Leiderdorp. Voor informatie over andere omliggende gemeentes, kan je bij de desbetreffende gemeente terecht.

Meer lezen over het isoleren van monumenten en verduurzaming in het algemeen?
Klik hier voor meer informatie.