• Meeste Leidenaars positief over spontaan stoepgroen

Meeste Leidenaars positief over spontaan stoepgroen

02.03.2024 : Een ruime meerderheid van de Leidenaars vindt spontaan opgekomen ’stoepplantjes’ een waardevolle aanvulling van het straatbeeld, een grote minderheid moet er niets van hebben. Dat blijkt uit een proef van de gemeente.

Een ruime meerderheid van de Leidenaars vindt spontaan opgekomen ’stoepplantjes’ een waardevolle aanvulling van het straatbeeld,. Maar een grote minderheid moet er niets van hebben.
Dat blijkt uit een proef waarbij de plantjes een tijdlang niet werden weggehaald.

Lees hier over de proef

Uit de evaluatie blijkt ook dat 31% van de respondenten het maar niks vindt als de gemeente spontaan opgekomen groen tot 30 centimeter van de gevel gewoon laat staan. 44% nam de onkruidkrabber tijdens de proef daarom zelf ter hand.

Ertegenover staat dat 63% het juist wel een goed idee vindt om het stoepgroen voortaan te laten staan. ’Alsjeblieft laat ze staan, onze stad is zo ongelofelijk versteend’. & ’Ik heb zelfs stoepplantjes geplant. We willen vergroenen!

De gemeenteraad krijgt twee simpele scenario’s voorgelegd: stoppen of er staand beleid van maken. Als zij kiezen voor het laatste, dan zal dit niet gelden voor de binnenstad. Daar is en blijft het spontane gevelgroen ongewenst.