• Spouwmuurisolatie & vleermuizen

Spouwmuurisolatie & vleermuizen

01.03.2024 : De gemeente Leiden laat voor de hele stad in kaart brengen waar vleermuizen en andere diersoorten verblijven die isolatieprojecten in de weg zitten. Daarmee wil zij voorkomen dat iedere Leidenaar die zijn huis wil isoleren daar duizenden euro’s aan kwijt is.

Het besluit is een gevolg van de uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde vorig jaar dat eigenaren die hun spouwmuren wilde isoleren, verplicht eerst ecologisch onderzoek moeten doen naar vleermuizen en andere beschermde beestjes die in de spouw mogelijk woonde - zie het originele rapport hieronder.
---------------------------------------------------------

08 oktober 2023 : In antwoord op vragen van Floris Wouterlood over de positie van de gemeente n.a.v. de uitspraak van de Raad van State over vleermuizen en spouwmuurisolatie, stelt de gemeente het volgende. ....
"we hebben de uitspraak van de Raad van State inderdaad ook gevolgd. Eind 2022 kwam deze zaak op ons netvlies en sindsdien zijn we ons aan het oriënteren op het gemeente brede onderzoek (soortenmanagementplannen). Een definitief besluit of we hier mee aan de slag gaan moet nog genomen worden. Dat is voor een deel afhankelijk van antwoorden van de provincie die later dit jaar komen. De provincie moet het namelijk uiteindelijk goedkeuren. In het geval we hiermee aan de slag gaan duurt het echter tenminste nog een aantal jaren voordat er een mogelijkheid is om hier gebruik van te maken. Tot die tijd kan de spouwmuur alleen legaal worden geïsoleerd door middel van relatief duur en vaak langdurig natuuronderzoek. De kosten voor de hele onderzoeksprocedure lopen flink uiteen afhankelijk van de (ecologische) situatie, gemiddeld circa 5000 euro. Als er meerdere huizen in een blok samen onderzoek laten doen kan dat wel een stuk goedkoper uitpakken. Dat is niet aantrekkelijk dus als ik een persoonlijk advies zou geven zou ik toch aanraden om voor spouwmuurisolatie een mogelijk soortenmanagementplan nog af te wachten. Je kunt intussen uiteraard wel verder gaan met het verduurzamen van je woning door andere isolatiemaatregelen te treffen, zoals isolerend glas, vloerisolatie, onder het dak, of aan de binnenkant van de muren."