• Column Maarten : Met je buren samen?
  • Column Maarten : Met je buren samen?

Column Maarten : Met je buren samen?

30 april, 2023 : 'Words of wisdom' in de column van Maarten Stoffers, Wijkambassadeur Duurzaamheid voor het Roodenburgerdistrict.

De column van Maarten verschijnt elke kwartaal in de wijkkrant en op deze website.

Op een verjaardag had een man naast mij, laat ik hem Ruud noemen, net verteld dat hij gepensioneerd was; hij had tot een paar jaar terug als onderzoeker aan de universiteit gewerkt. Hij keek mij vorsend aan en vroeg: ‘En jij, Maarten, wat doe jij voor werk?’ Ik antwoordde: ‘Ik werk als trainer en coach. En ik houd me 2 a 3 dagen per week bezig met verduurzaming, vooral bij ons in de wijk. Ik help bewoners om hun woning te verduurzamen. En hun leven, als ze dat willen, maar daar komen we meestal niet aan toe. Maar wel dingen als isoleren, zonnepanelen, warmtepomp. En kleine praktische maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie, brievenbusborstels, CV-temperatuur lager zetten; dat werk.’ ‘Dan zul je het wel druk hebben dezer dagen?’ vroeg hij. ‘Zeker. Naast mijn gewone werk is het haast niet bij te houden. Daarom ben ik blij als wijkgenoten meteen hun buren uitnodigen als ik informatie kom geven. Dan vragen we of ze de meterstanden van gas en elektriciteit meenemen, zodat we kunnen vergelijken. Zeker als de huizen ongeveer hetzelfde zijn kan het heel handig zijn om te weten of je al heel zuinig bent, vergeleken met je buren, of dat er nog veel winst is te behalen. En waar dat in kan zitten. Als het huis niet geïsoleerd is, en je hebt altijd een raampje openstaan, kun je zomaar het dubbele stoken van je buren. Als je dan je huis isoleert en slim ventileert kan je makkelijk meer dan honderd euro per maand besparen. Neem je er ook nog zonnepanelen bij, dan zit je helemaal goed!’

Mijn buurman leek even in gedachten verzonken, alsof hij zich afvroeg of dat ook iets voor hem zou kunnen zijn. ‘Hmm. En hoe krijg ik mijn buren zo ver dat ze bij me langskomen?’ ‘Nou, bijvoorbeeld door een datum te prikken voor een avondbijeenkomst, en een kort briefje met uitleg en die datum bij je buren in de bus te doen. Simpel. Veel mensen voelen er wel voor; zeker met deze energieprijzen. En die brief van de gemeente over de gezamenlijke inkoop van isolatie en zonnepanelen heeft nog weer meer mensen aan het denken gezet.’ Mijn buurman keek me even aan, alsof hij dacht: ‘Wat heb ik aan jou? Neem je me nou in de maling, of is dit eigenlijk best een goed idee?’ Blijkbaar concludeerde hij het tweede: ‘Kan ik dat ook organiseren, bij mij in de straat?’ Ik was blij dat hij het vroeg. Want we hebben, in onze wijk en in de hele wereld, nog heel veel te doen om de klimaatverandering binnen de perken te houden. En in onze mooie Profburgwijk is energiebesparing (en duurzame energie opwekken met zonnepanelen of warmtepompen) een van de meest zinvolle dingen om te doen. Naast plantaardig eten, trouwens. Maar daarover een andere keer meer.