• Jubileumconcert Leiden English Choir bezingt de aarde fotocredits: LEC

Jubileumconcert: Leiden English Choir bezingt de aarde

10 mei 2023 | Het Leiden English Choir (LEC) bestaat 50 jaar en viert dat met een uniek concert op 10 juni 2023 in de Hartebrugkerk in Leiden.

In dit programma bezingt het koor de schoonheid en kwetsbaarheid van de aarde. Dat doet het jubilerende Leiden English Choir samen met het koor City of Oxford Choir en het Poolse koor Astrolabium uit Torun om de stedenband met Leiden te vieren. In het concert zingt het LEC indrukwekkende koorstukken die speciaal voor dit koor zijn gecomponeerd.

Het koor is gestart vanuit de faculteit Engels van de Leidse universiteit in een tijd waarin -net als nu- de zorg om de aarde actueel was, na het uitkomen van het rapport Grenzen aan de Groei begin jaren ‘70. Het koor viert in dit lustrumprogramma de schoonheid van onze planeet met koorwerken waarin ook de kwetsbaarheid ervan bezongen wordt. Het Poolse koor Astrolabium komt uit de stad van Copernicus, de wetenschapper die als eerste liet zien hoe klein onze aarde is en hoe groot het heelal. Samen met dit koor en met het City of Oxford Choir zingt het Leiden English Choir het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde ‘The Birds of the Air’ van Wilko Brouwers. In het indrukwekkende Earthrise van componist Alec Roth, komt de verwondering over de schoonheid van de aarde naar voren, die de eerste astronauten als geen ander ervaarden.
Eén van de hoogtepunten van het programma is het stuk ‘To see a world’ dat de eigen dirigent Hebe de Champeaux componeerde en waarin ook alle drie de koren samen zingen. De spanning over de toenemende CO2-waarden in onze atmosfeer worden op aangrijpende wijze verklankt, terwijl een hoopvolle melodie de rode draad vormt van het stuk dat op het concert op 10 juni 2023 zijn primeur beleeft.
Voor meer informatie kunt u terecht op het mailadres of ga naar de website.