• 'Textiel' van Lidy van der Spek
  • 'Textiel' van Lidy van der Spek
  • 'Textiel' van Lidy van der Spek

'Textiel' van Lidy van der Spek

Van 5 september tot 31 oktober 2022 is in De tuin van de smid de tentoonstelling Textiel van Lidy van der Spek te zien.

Het is min of meer toevallig textiel geworden voor Lidy van der Spek. ‘Textiel' viel op.

Opleiding: Doctoraal Cultuurwetenschappen (met als hoofdvakken Visuele Kunsten en Muziekwetenschappen), eerder MO Nederlands en diploma Klinisch Analist.
Textiele vormgeving bij Albert Labordus (Oegstgeest) en Beatrice de Metz. Boetseren bij Hans Kalsbeek, en louter voor plezier veel getekend.
De eerste tentoonstellingen waren in groepsverband, daarna solo in galerieën en openbare gebouwen, door het hele land en ook in Duitsland.
Inspiratie: poëzie, muziek, detail van de werkelijkheid. Zo zijn er verschillende tentoonstellingen geweest met series geïnspireerd op gedichten van Huub Oosterhuis, o.a. in 'De Rode Hoed' (Amsterdam) en exposities over het 'Hooglied' in Voorschoten en Amsterdam.

Géén naaldwerkers, maar schilders en textiele vormgevers met een 'schilderinslag' geven richting. Draad en naald zijn veeleer ‘potlood en/of penseel’ om te arceren, te accentueren, dan instrument om te 'borduren'. Kruis-, flanel-, rijg- of anderszins acrobatische steekjes zijn ver te zoeken. Stoffen fungeren als vlakverdelers, grondleggers van toon en kleur.
In de loop der tijd zijn er steeds meer materialen aan toegevoegd, zoals verf (spuitbussen), plastic, glitter, fotomateriaal, hout, glas etc. Maar textiel blijft een constant gegeven, evenals een (subtiele?) dosis kitsch.

Lidy van der Spek is o.a. muziekrecensent van het Leidsch Dagblad, (Haarlems, Alkmaars, Gooi en Eemlander etc.). Tel: 071-341.2840; email: lidy.vanderspek@solcon.nl.


Deze expositie komt voort uit een samenwerking met Monique Holswilder. Voor meer info over (kopen van) het werk, neem contact op met Monique: moniqueholswilder@hotmail.com

Op de dagen dat De groene zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.

De tuin van de smid - Polderpad 8 - 2322 LB Leiden - tel. 071 - 7501796