• Foto: pr Tuin van de smid
  • Foto: pr Tuin van de smid
  • Foto: pr Tuin van de smid

Expositie: In jouw irissen geen baggerslootjes

26-3-2022 | Van 4 april tot 30 mei 2022 is in De tuin van de smid de tentoonstelling In jouw irissen geen baggerslootjes van Marianne van Velzen en Lotje Meijknecht te zien.

Samenwerking ‘In jouw irissen geen baggerslootjes’

“Er zijn woorden die stromen bedaren, heuvels gladstrijken en zeeën laten golven”
Deze dichtbundel bezingt het Hollandse landschap zoals het in de buurt van Leiden te zien is. Het is een project waarbij diverse technieken uit de boekkunst bij elkaar komen. Handgezette teksten uit losse loden letters, afbeeldingen van gedrukte linosnedes en originele gedichten, zo kort en verstild. Gedicht en beeld geven woorden aan thema’s bij het land zoals de seizoenen, mensen en de liefde.

Voor Lotje Meijknecht (trotse eigenaar van Drukkerij de 1000poot) was het nieuw om landschappen zo eenvoudig in een vorm uit te beelden. Voor Marianne van Velzen (de zo creatieve en betrokken Stadsdichter van Leiden - www.wisselgeldland.nl) was het nieuw om in zo weinig mogelijk woorden een beeld te vangen. Immers, hoe meer woorden hoe meer loden letters er gezet moeten worden, en zijn er wel genoeg van die letters? In deze setting zijn beelden en gedichten verweven geraakt en zo samen tot essenties vereenvoudigd.

De bundel is met de hand gedrukt op een Asbernpers.

Dichter Marianne van Velzen, met grafiek van Lotje Meijknecht, 2021.

Deze expositie komt voort uit een samenwerking met Monique Holswilder. Voor meer info over (kopen van) het werk, neem contact op met Monique: moniqueholswilder@hotmail.com
Op de dagen dat De groene zaal gereserveerd is voor vergaderingen of feesten, is de expositie helaas niet te bezichtigen. Wil je er zeker van zijn dat je de expositie kunt komen bekijken, bel dan even met De tuin.

De tuin van de smid, Polderpad 8, 2322 LB Leiden, 071 - 7501796, www.detuinvandesmid.nl