• Rode panelen op rode daken

Rode panelen op rode daken

8-3-2022 | Eindelijk was het afgelopen donderdag 24 februari zover. Op twee daken aan de voorzijde van woningen in de Zuidelijke Schil, waar beschermd stadsgezicht geldt, zijn de eerste rode zonnepanelen geïnstalleerd.

Sinds 1 januari 2021 is het onder strikte voorwaarden toegestaan op het voorgeveldakvlak zonnepanelen te installeren met de kleur van het dak : zwarte panelen op zwarte/donkere dakpannen, rode panelen op rode dakpannen.

Een genereus gebaar van de gemeente. Immers een groot gedeelte van de woningen in de Zuidelijke schil heeft een rood dak. Maar de werkelijkheid was anders, zo bleek de bewoners van Franchimontlaan 8 en 10 waar de eerste rode panelen nu op de daken liggen. Daar waar de gemeente dacht dat rode zonnepanelen ‘ overal’ te koop zijn, bleek dat slechts 2 leveranciers deze kleur konden leveren. Slecht 1 leverancier kon halverwege 2021 rode zonnepanelen leveren met een rendement van 255Wp. Fors duurder dan zwarte panelen en 25% minder rendabel waardoor de aanschaf niet echt aantrekkelijk bleek.
In het najaar viel deze leverancier af. Het bedrijf ging zich toeleggen op andere zonnepanelen en kon geen rode panelen meer leveren.
Uiteindelijk zijn de rode panelen toch geplaatst. De panelen zijn van het merk Bisol en hebben een vermogen van 320Wp.

Wilt u ook zonnepanelen op de voorkant van uw huis met een rood dak en wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Neem dan contact op met zon.pbw@gmail.com of met duurzaamprofburgwijk@gmail.com