• Verslag webinar over isoleren en modern verwarmen

Verslag webinar over isoleren en modern verwarmen

9-1-2022 | Aan het webinar van 21 december, dat op initiatief van de werkgroep Profburgwijk Duurzaam gehouden werd, namen 30 belangstellenden deel. De deelnemers kregen veel deskundige informatie en wisselden in levendige gesprekken ervaringen uit.

Webinar over isoleren en modern verwarmen voor bewoners van de ProfBurgwijk (21 dec. 2021)

Het webinar was een initiatief van de Werkgroep Profburgwijk Duurzaam, waar ook onze twee wijkambassadeurs Wilma van Griethuizen en Maarten Stoffers in zitten. Zij heetten de bijna 30 online aanwezigen welkom en gaven een korte inleiding, met daarin een korte terugblik op het wijkgesprek van 23 september, de plannen om onze wijk van het gas los te koppelen en het gegeven dat isoleren en modern verwarmen bij elke oplossing voor onze wijk cruciaal zijn. Twee andere belangrijke boodschappen, die ook later op de avond nog te horen waren:
- verduurzamen is maatwerk; elke woning is weer anders;
- isoleren is bijna altijd een voorwaarde voor je zuinig kunt verwarmen (met een warmtepomp).

Als tweede onderdeel van de avond vertelde wijkambassadeur Wilma over isoleren; zowel in het algemeen als van haar eigen woning. Zo gaat gemiddeld ca. 55% van de warmte verloren via dak, muren en ramen, en nog eens 20% door het verversen van lucht. Daar is veel winst te behalen. Ze wees ook op het belang van kierdichting, en op de verhoogde subsidies voor isolatie en warmtepompen.
En een tip voor wie de vloer wil vervangen: ga éérst na of je vloerisolatie wilt laten aanbrengen 😉.

Daarna kwam installateur Jarco van der Poel uit Zoeterwoude aan het woord. Hij raadde aan om stapsgewijs te werk te gaan, en bijvoorbeeld eerst eens te kijken of je je huis warm krijgt als je de CV-temperatuur afstelt op 50 of zelfs 40 graden. Afhankelijk van hoe dat bevalt kun je een warmtepomp overwegen; die zijn er in diverse soorten. Je kunt zo nodig ook je radiatoren vervangen door moderne, zogenaamde lage-temperatuur-radiatoren. Ook een interessante optie is om zogenaamde PVT-panelen op je dak te laten plaatsen: die wekken én elektriciteit op (PV) én warmte (T = thermisch). Je hebt dan doorgaans wel een flink dakoppervlak nodig.

Wijkgenoot Arne van Delft deelde in zijn presentatie zijn enthousiasme over zijn zogenaamde bodemwarmtepomp, waarmee je (na een forse investering) goedkoop kunt verwarmen én koelen, zonder geluid van een buitenunit. Terwijl het tijdens het webinar buiten 1,5 oC was, zat hij er met 21,5 oC letterlijk warmpjes bij! Hij had ook leuke rekenvoorbeelden die het voordeel van een warmtepomp aantoonden, zowel qua CO2 als financieel.
Arne benadrukte wel dat een bodemwarmtepomp lang niet voor elke woning de meest geschikte oplossing is. Wat betreft de PVT-panelen gaf Arne aan dat er op zijn woning op de Sitterlaan 30 m2 PVT-panelen nodig zouden zijn geweest. Maar dit zal voor iedere woning weer anders zijn.

Inmiddels was het bijna half tien en ontstond er een levendig gesprek tussen meerdere ‘aanwezigen’ over vermogens (van warmtepompen), dakkapellen, terugverdientijd (‘wil je die ook weten van je nieuwe auto of keuken?’), welstandsregels en isolatieglas (isoleert goed maar is heel duur).

Wijkambbasadeur Maarten stak ons nog een hart onder de riem bij eventuele tegenvallers: de kunst is om op te krabbelen als je valt, en weer door te gaan. Ook al loopt het verduurzamen anders dan je had verwacht. Gelukkig is er steeds meer informatie en (grotendeels gratis) ondersteuning beschikbaar: van een energiecoach, van Erfgoed Leiden, van het energieloket van de gemeente (www.duurzaambouwloket.nl), op de website van onze wijkvereniging, enz. enz.
Deze informatie is ook te vinden in de powerpoint-presentatie van het webinar via de link hier onder.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de wijkambassadeurs: Wilma van Griethuizen (duurzaamprofburgwijk@gmail.com) of Maarten Stoffers (Profburgwijk@GaGoed.nl) .