• Machseh Lajesoumim

Machseh Lajesoumim


20-10-2021 | In het recent verschenen boek Machseh Lajesoumim beschrijft Jaap Focke de bewoners van het voormalige Joodse Weeshuis tijdens de afschuwelijke woensdagavond 17 maart 1943. Het is gratis beschikbaar via onderstaande link.

Op Roodenburgerstraat 1 in Leiden staat het gebouw van het voormalige Joodse Weeshuis, Machseh Lajesoumim. Het was het laatste van 8 dergelijke verzorgingshuizen dat voor de Tweede Wereldoorlog zijn deuren in Nederland opende. Na bijna 39 jaar in een oud en volslagen gebrekkig gebouw in de Leidse binnenstad te hebben doorgebracht, was de inhuldiging in 1929 van een gloednieuw gebouw het begin van een opmerkelijk productieve en welvarende periode. Het gebouw staat er nog steeds; de relatief gelukkige periode duurde minder dan 14 jaar. Op woensdagavond 17 maart 1943 sloot de Leidse politie, in opdracht van de Duitsers, het weeshuis en bracht 50 kinderen en 9 personeelsleden naar het station van Leiden, vanwaar ze werden overgebracht naar doorgangskamp Westerbork in het noordoosten van het land.

In een recent verschenen boek (Machseh Lajesoumim) beschrijft Jaap Focke de bewoners tijdens deze afschuwelijke periode. Het is gratis beschikbaar via onderstaande link.