• Foto: pr Intorno
  • Foto: pr Intorno
  • Foto: pr Intorno

Opera ‘Pilgrimgirl’ eindelijk in Leiden

16-10-2021 | Opera- en muziektheatergezelschap Intorno brengt in november de nieuwe en speciaal geschreven opera Pilgrimgirl op de ‘planken’.

Het is een uitvoering in concertante en geïnspireerd op het historische verhaal van de pelgrimsvaders die in 1620, precies 400 jaar geleden, uit Nederland vertrokken.
De pelgrimsvaders waren een puriteinse geloofsgemeenschap die zich hadden afgescheiden van de Anglicaanse kerk. Maar dat tolereerde Hendrik VIII niet en daarom werden zij vervolgd.
Een groep vluchtelingen wist Nederland te bereiken en een deel van hen verbleef twaalf jaar in Leiden. Toen vertrokken zij naar de Nieuwe Wereld, omdat ons land voor hen te liberaal was. De pelgrimsvaders worden gezien als stichters van wat nu de Verenigde Staten zijn. Hen wachtte daar echter nog grote ontberingen. Opera Pilgrimgirl gebruikt de thema’s uit dit historische verhaal. De viering van Thanksgiving is naar men aanneemt gebaseerd op de viering van het Leids Ontzet. Zo zijn er in dit verhaal veel aanknopingspunten met de stad Leiden.

Thanksgiving
Pilgrimgirl gaat over het leven van een gezin dat deel uitmaakt van de kolonie van de Pilgrimfathers in Deerfield. Het gezin bestaat uit vader, moeder en dochter Rosa. Het is Thanksgiving en het gezin zit om de eettafel om dit feest te vieren met ‘goede spijzen’. Rosa is een recalcitrante dochter die zeer kritisch is over de geloofsbeleving van haar ouders. Dat kan nooit goed aflopen, het feest eindigt dan ook in een zwaar verstoorde familierelatie.

Drie aktes
Er zijn drie aktes die elk bestaan uit een flashback die gebeurtenissen uit het gezin tonen in drie belangrijke periodes: de tijd in Nederland, de reis met de legendarische Mayflower en de kolonie in Deerfield.

Het libretto is van Arie Vuyk en de muziek van Marco Kalkman. De spelers zijn Bauwien van der Meer (dochter Roos), Michel Poels (vader), Waldin Roes (moeder). De muzikanten zijn Helena Sokolova (viool), Ania Katynska (cello) en Yolanda Davids (harp).

Er zijn voorstelling op:

  • 14 november in Haarlem
  • 26 november in Schiedam.
Meer informatie eveneens op deze website.