De Juta-kinderen

Van Sunny home tot een bunker in Berlijn

Door Mary Eggermont-Molenaar

Op woensdag 22 september wordt het boek De Juta-kinderen – van Sunny Home tot een bunker in Berlijn, geschreven door Mary Eggermont-Molenaar gepresenteerd in de Faculty Club van de Leidse Universiteit.

Naar aanleiding van haar boek over Eva Biesheuvel dook Mary Eggermont-Molenaar in de geschiedenis van Sunny Home, het houten huisje waar Eva en Maarten bijna veertig jaar woonden, en in die van Esther Roelofs-Juta, die het in 1920 liet bouwen. De levensloop van Esthers zussen en broer bleek minstens zo interessant te zijn.
Esther was de jongste van een gezin met zeven dochters en een zoon. Hun verhalen weerspiegelen de honderd jaar (1871–1971) waarin zij leefden: een dichteres uit de beweging van de Tachtigers, net als haar echtgenoot jong overleden aan tuberculose; twee jong gestorven zusjes; een wolhandelaar annex paramilitair, een burgemeestersvrouw, later 'foute' weduwe; een activiste voor vrouwenkiesrecht, maar ook voor Hongaarse kinderen; een echtgenote van een nazikopstuk met een schoonzoon die proeven op
concentratiekampgevangenen liet uitvoeren; en ten slotte Esther, de vrouw die graag onder een boom bij een houten huisje zat.

Mary Eggermont-Molenaar (1945) woont sinds 1986 in Canada, waar zij werkte als vertaalster en tot nu toe elf boeken schreef over uiteenlopende historische onderwerpen.

Vanaf 23 september is het boek te koop bij de boekhandel.

  • De Juta-kinderen – van Sunny Home tot een bunker in Berlijn / Mary Eggermont-Molenaar Uitgave Ginkgo, Leiden
    206 pagina’s Softcover ISBN 978 90 71256 97 4
    Verkoopprijs € 25,00