• De brede wespenorchis uitgegroeid tot een juweel in het gras! (foto RBF)

Brede wespenorchis uitgegroeid tot een juweel in het gras!

Extra artikel Wijkkrant 80
In de Wijkkrant van september 2020 schreef zij over de brede wespenorchis (Epipactis helleboris), die staat in een wegberm in onze wijk. Het is een vaste plant en zij hoopte daarom dat ze hem dit jaar weer zou zien in dezelfde perioder.

"Ongeduldig fietste ik in juni langs de plek waar ik hem vorig jaar zag. Half juli ontdekte ik dat hij zich weer boven de grond liet zien. Hij is nu veel groter dan in 2020. Maar hoe bescherm je een bijzondere begroeiing in een berm waar regelmatig een grasmaaier overheen gaat? Dat was vorig jaar gebeurd. Gelukkig had hij zich daarna hersteld en was tot bloei gekomen.

Zodra ik hem dit jaar weer zag, gaf ik een signaal aan de gemeente dat daar niet mocht worden gemaaid. Dat heeft geholpen! De orchidee staat er nu heel goed bij en heeft zelfs 31 bloeistengels. Het is geen zeldzame soort en hij behoort niet tot de beschermde planten. Ik vind het wel fantastisch dat hij het hier goed doet. Het is voor mij een teken dat we blij moeten zijn met bermen vol bloeiende wilde planten zoals blauwe en gele wikke, cichorei, wilde margrieten, gele morgenster en deze orchidee. We hoeven geen verre reizen te maken om mooie bloemen te zien. Ik hoop dat we in de toekomst in Leiden, dankzij zorgvuldig groen beleid, nog heel veel van dit moois te zien krijgen!"

Rinny Kooi