• Foto Moniek van Sandick
  • Foto Moniek van Sandick
  • Foto Moniek van Sandick

Mondkapjes in de Burgemeesterswijk

9-4-2021 | Het is een jaar geleden dat de lockdown tegen het Coronavirus begon. Opeens zit je thuis in wereld die helemaal stil is en stil staat. Wat gaat er gebeuren? Kan ik helpen?
We keken naar het nieuws van premier Rutte, minister de Jonge en de heer van Dissel. Het RIVM is een begrip geworden, de intelligente lockdown was het doel. Zo min mogelijk naar buiten, 1,5 m afstand houden en je handen blijven wassen.

Terwijl heel de wereld in een mum van tijd bij het sporadische naar buiten gaan een mondkapje begon te dragen, werd in het kleine Nederland het dragen van een mondkapje ontraden. Het zou niet helpen.

Onder de maat
De Leidse Huisarts en wijkgenoot Walter Schrader vond dit advies van het RIVM ver onder de maat. Hij maakte zich grote zorgen over de verspreiding van het virus. Op social media hield hij een (in mijn ogen) goed onderbouwd pleidooi voor het dragen van mondkapjes en het frequent ontsmetten van je handen. Hij riep Nederland op om mondkapjes zelf te gaan maken.

Oude lakens
En dat ben ik maar gaan doen. Oude lakens van zolder gehaald, in de kookwas gestopt en weer gestreken. Het internet afgespeurd naar een goed patroon, een tutorial gevonden van het leidse Atelier Kleurstof en aan de slag gegaan. Al snel bleek dat ik stof voldoende had, maar de linten waren  snel op. Voor elk mondkapje had ik 2x 50 cm lint nodig en dat werd een probleem.

Bias band
Van Snijders Textiel mode van de Hoge Rijndijk kreeg ik enkele rollen bias band.
Ook deed ik een oproep voor biasband op nextdoor.nl gericht aan onze wijk. Dat werd een succes. Heel veel mensen in de wijk hebben hun oude voorraden doorgespit. Tijdens hun ommetje kwamen tientallen mensen even het band in de bus doen. Allerlei kleuren, breedtes, lengtes heb ik kunnen gebruiken voor de mondkapjes. Er kwam extra stof en elastisch band en garen binnen.
Bijzonder waren ook de rollen band die ik kreeg van de leidse afdeling breiboezem. Deze groep vrouwen breien borstprotheses voor vrouwen die vanwege borstkanker een borst hebben moeten laten amputeren. (breiboezem.nl )

Geweldige reactie
Wat een geweldige reactie van onze wijk, waar we hartstikke trots op mogen zijn.
Ik bedank al die mensen voor hun bijdrage. Uiteindelijk zijn er bijna 300 mondkapjes naar de thuiszorg, naar kappers en particulieren  gegaan. Natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar dat is altijd beter dan een extra fikkie eronder.

Moniek van Sandick
moniekvansandick@gmail.com