• Foto: Impressie uit concept inrichtingsvoorstel gemene

Speeltuin Roomurgerpark mogelijk niet verplaatst

Sleutelstad 25-9-2020 | Dinsdag kwamen 25 insprekers in persoon langs bij het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Archimedesweg waar de vergaderingen van de Leidse raadscommissies voorlopig plaatsvinden. Onder hen een handvol voorstanders van het nieuwe inrichtingsplan voor het Roomburgerpark dat het college aan de raad heeft gestuurd, maar de meeste betrokkenen zijn fel tegen de aanleg van een vierde kunstveld in het groen voor hockeyclub Roomburg.

Dikke onvoldoende
De biodiversiteit van het park en omgeving moet minimaal gelijk blijven aan wat het nu is, maar bij voorkeur verbeteren. Het is een van de randvoorwaarden die de Leidse raadsleden het college een jaar geleden meegaven voor het maken van een aangepast plan, nadat eerdere varianten van tafel waren geveegd. Of dat zo is, wordt nog betwijfeld.

In een hele serie technische vragen aan het college willen meerdere raadsfracties daar duidelijkheid over krijgen, voordat ze zich half oktober inhoudelijk over het nieuwe plan buigen. Biologe Rinny Kooi, die direct aan het park woont, heeft dat antwoord al. “Als mijn studenten zoiets zouden inleveren, kregen ze een dikke onvoldoende”, zegt de curator van het Singelpark over het plan dat het college heeft ingeleverd bij de raadsleden.

Loslopende honden
Een ander punt waarover het laatste woord nog niet is gezegd, is de plek en vorm van speeltuin De Speelschans. In het herinrichtingsplan wordt de speeltuin verplaatst en ook kleiner. Bovendien staan er geen hekken meer omheen. Ronduit onveilig vinden veel betrokkenen dat. “Kinderen kunnen worden gebeten door loslopende honden of in het water terecht komen”, zo is de vrees die ook door veel raadsleden wordt gedeeld.

“De speeltuin niet verplaatsen is zeker op optie”, zegt PvdA-raadslid Martijn Otten en ook Rembrandt Rowaan van GroenLinks wil daar nog eens goed naar kijken. Ook vanuit de hoek van D66 wil men nog eens goed naar alle pijnpunten van de insprekers kijken. Met zoveel steun van de coalitiepartijen, kan in elk geval de speeltuinvereniging rekenen op aanpassingen ten aanzien van het huidige plan.

Sleutelstad: Chris de Waard